EHBO voor je iPhone

Het is je telefoon, je agenda, je fototoestel, je link naar de buitenwereld; je iPhone is je onmisbare maatje geworden. Je gaat er zorgvuldig mee om, je hebt stevige iPhone hoesjes aangeschaft en je laat hem nooit uit het oog. Maar wat als er dan toch een keertje iets misgaat? Wat als je te maken krijgt met schade door zon of regen? Eerst en vooral, blijf rustig. Daarna, neem de volgende punten door.

Verdronken smartphone

Waterschade

Lijkt logisch, maar toch: haal het toestel zo snel mogelijk uit het water (regen, wasbak, douche, toilet, …).   Dit is absolute prioriteit. Seconden kunnen hier al meteen wereld van verschil maken. Nadat je iPhone weer op het droge is, schakel je deze meteen helemaal uit (powerknop indrukken en vegen over schuifbalk op scherm). Dit doe je om kortsluiting te vermijden. Laat het toestel dan lang genoeg uitstaan, totdat alle onderdelen droog zijn. Zet je de iPhone toch weer te snel aan, blijft er een risico op kortsluiting.

Verwijder vervolgens de eventuele beschermhoes en open het toestel zodat je de sim-kaart er uit kan halen. Houd het toestel dan ondersteboven en probeer zoveel mogelijk water er zachtjes uit te schudden. Maak de iPhone droog met een droge en zachte doek en leg het toestel weg. Je zal zeker een aantal dagen geduld moeten hebben voordat het hele apparaat weer voldoende gedroogd is. Opladen is dus absoluut geen optie totdat je zeker weet dat de iPhone helemaal droog is (minimaal 2 dagen).

Oververhitting

Vooral tijdens warme zomerdagen zou het kunnen gebeuren dat je plots een melding “Temperatuur” krijgt op het scherm van je iPhone. Zodra dit interne beveiligingsmechanisme optreedt, zal het toestel de kans moeten krijgen om af te koelen. Houd er immers rekening mee dat het toestel het beste gebruikt kan worden in een temperatuur tussen 0 en 30 graden. In een auto die in de zon geparkeerd staat, loopt de temperatuur al snel hoger op en dan loop je kans op schade aan je toestel door oververhitting.

Enkele eenvoudige tips en tricks om te vermijden dat je iPhone een “zonnesteek” krijgt:

  • schakel onnodige apps, draadloze verbindingen en gps uit; deze kunnen er voor zorgen dat je toestel het al snel heel erg warm krijgt
  • gebruik alleen je originele lader; met een namaak exemplaar kan de temperatuur van je iPhone tijdens het laden enorm oplopen
  • en, heb je je toestel even niet nodig, dan schakel ik hem even uit of kies eens voor de vliegtuigmodus.